top of page

REKONSTRUKCIJA TRGA SVETOG TROJSTVA U POŽEGI

 

Lokacija: Požega

Vrsta projekta: natječaj

Autor: No.638

Projektni tim: Maša Medoš, Klara Nikšić, Bojana Šantić

Godina: 2020.

Površina: 12 573,00m2

 

Koncepcija uređenja ovoga trga proizašla je iz njegova povijesnog značaja. Sam po sebi dugo godina je bio praznina naspram Požeškog gorja stoga je želja da se I danas na isti način iščitava. Nalazi se križanju bitnih povijesnih putova.
Kao što je navedeno u studiji: “ Trg svojom formom predstavlja najizrazitiji primjer razvijenog, tipološki složenog, organički formiranog trokutasto-ljevkastog I izduženog-ovalnog srednjovjekovnog trga nastalog u čvorištu gradskog I mikroregionalnog prometnog križa.
Te njegove glavne značajke kao I reminiscenciju na povijesne slojeve nastojali smo zadržati ovim rješenjem.
Cilj je bio da se trg što više iščitava kao jedna nedjeljiva cjelina sa snažnom memorijom prostora. Prometnica koja je bila nužna tu je kako bi spajala grad ,ali I suptilno naglasila glavne povijesne podjele trga onu sjever-jug /istok-zapad /samostanski kompleksi-građanske kuće / visoko-nisko /bolte-zvonici.
Ono po čemu je danas široko poznat trg je kužni pil te ovom koncepcijom dobiva napokon mjesto na trgu te svojevrstan pijedestal. Dok mu opoziciju čini klupa za kontemplaciju na suprotnoj strani trga
Bilo je potrebno osloboditi bolte od terasa kafića koje se izmještaju na trg
U središtu se postavlja glavi pješački prijelaz u osi s Cehovskom ulicom te česmom dok se u parteru označava nekadašnje postojanje samostalne građevine (Magistrata).
Ono što smo detektirali kao glavnu manu sadašnjeg stanja uz to što je trg organiziran protiv pješaka organiziran je I protiv pročelja zgrada. U rješenju sve zgrade dobivaju dostojan pretprostor.
Ideja je maksimalno isprazniti trg od kolnoga prometna odnosno svesti ga na minimum.Trg bi se vratio pješacima te velikoj kulturnoj baštini koju posjeduje.

bottom of page